6974 646001  6980 698054     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΥΓΕΙΑ

Η μέση διάρκεια ζωής ενός Akita είναι 10-12 έτη, αλλά μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 15-16 έτη.
Θεωρείται μία φυλή με πολύ καλή γενική υγεία, πλην όμως, όπως συμβαίνει σε όλες τις φυλές, μπορεί να εκδηλωθούν διάφορες ασθένειες. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι ασθένειες είναι και γενετικής φύσεως δηλαδή κληρονομούνται από τους γονείς, ακριβώς όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους. Οι κληρονομικές παθήσεις εμφανίζονται πολύ συχνότερα σε σκύλους που προέρχονται από φάρμες εντατικής εκτροφής ή απερίσκεπτους "εκτροφείς" της πίσω αυλής. Αυτό πρωτίστως συμβαίνει  γιατί οι σκύλοι δεν ελέγχονται για τα γενετικά προβλήματα που παρουσιάζει η φυλή τους. 

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για να διαπιστωθεί ένα πρόβλημα υγείας και να ξεκινήσει η θεραπεία. Οι πιο συχνές ασθένειες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη φυλή είναι η δυσπλασία ισχίου, η νόσος von Willebrand, η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, η συστροφή στομάχου , η λιπώδης αδενίτιδα  και το  σύνδρομο VKH.

Δυσπλασία ισχύου : Αυτό είναι ένα Ορθοπεδικό πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει σωστά στην άρθρωση του ισχίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρές αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Εμφανίζεται συχνότερα σε φυλές μεγαλύτερου μεγέθους. Η διάγνωση γίνεται  με κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο.

Νόσος von Willebrand : είναι μια αιμορραγική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις πιο κοινές κληρονομικές διαταραχές πήξης του αίματος σε σκύλους.

Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς: Αυτή είναι μια αυτοάνοση πάθηση, που σημαίνει ότι ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των ίδιων του των κυττάρων , προκαλώντας βλάβες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βλάβη αφορά τα μάτια και μπορεί προοδευτικά  να προκαλέσει  απώλεια της όρασης.

Συστροφή στομάχου : είναι μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή,  συχνότερη  σε φυλές μεγάλου μεγέθους με βαθύ στήθος. Η πραγματική αιτία αυτής της κατάστασης δεν είναι σαφής.Οι ηλικιωμένοι σκύλοι φαίνεται να είναι δύο φορές πιο πιθανό να την εμφανίσουν σε σχέση με τους νεότερους. Το στομάχι γεμίζει αέρια που δε μπορούν να διαφύγουν, ακριβώς όπως σε ένα φουσκωμένο μπαλόνι. Εάν το στομάχι συστραφεί, εκτός από την αφαίρεση των αερίων απαιτείται και χειρουργική διόρθωση.

Λιπώδης αδενίτιδα είναι μια πάθηση του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει ολική απώλεια τριχώματος. Πρόκειται για μια φλεγμονή που προσβάλλει τους σμηγματογόνους αδένες .Η πάθηση έχει διαγνωσθεί σε πολλές φυλές. Η κατάσταση του τριχώματος είναι κακή ,υπάρχει  κνησμός και μπορεί να εμφανιστούν δευτερογενείς λοιμώξεις.

Σύνδρομο VKH : είναι μια επιθετική ασθένεια που προσβάλλει τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική ουσία του δέρματος και των ματιών. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. 

Να θυμάστε ότι από τη στιγμή που έχετε επιλέξει  τη φυλή που σας ταιριάζει, θα πρέπει να βρείτε έναν ηθικό , ευυπόληπτο και υπεύθυνο εκτροφέα για να το αποκτήσετε. Τα προβλήματα υγείας, όπως και  τα προβλήματα συμπεριφοράς, εμφανίζονται πάντοτε συχνότερα εκεί όπου η εκτροφική  πρακτική είναι ανήθικη ή έχει εμπορευματοποιηθεί. 

 

 

Συνδεθείτε μαζί μας !

Επικοινωνία

  info (@) akita-inu.gr
  +30 6980 698054
  +30 6974 646001
  Βεργίνα

Μείνετε σε επαφή